
گروه سلامت-کارشناس مامایی دفتر معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان درباره ویژگی های جنین در هفته چهاردهم بارداری می گوید:جنین در این هفته می تواند انگشت شست خود را بمکد و از آنجا که مغز جنین ارسال سیگنال های عصبی را آغاز کرده است، گاهی از اوقات، می تواند ماهیچه های صورت خود را به حالت اخم کردن، چشم های نیمه باز، نگاه کردن و شکلک در آوردن تغییر دهد.
« فهیمه خراسانی» ادامه داد: جنین در این هفته حدود 45 گرم وزن و 9 سانتی متر قد دارد.گوش های جنین که تا قبل از این کمی پایین تر از محل خود قرار داشت، به جای مناسب خود حرکت می کند و بدن جنین سریع تر رشد می کند و اندازه های دست ها، گردن و سر نسبت به کل بدن متناسب می شود. در این هفته کبد تولید صفرا را آغاز می کند که نشان دهنده مناسب بودن فعالیت کبد است. همچنین در هفته 14 موهای نازک روی بدن جنین ظاهر می شود و قبل از زایمان می ریزد.
وضعیت مادر
وی درباره وضعیت مادر نیز می گوید: اگر در نتیجه تست های غربالگری که در هفته های قبل این دوره انجام شده اختلال وجود داشته باشد، پزشک ممکن است در این هفته تست آمینوسنتز را به مادر پیشنهاد کند. این تست باید بین هفته 15 تا 18 انجام شود. در تست آمینوسنتز یک سوزن بسیار نازک وارد مایه آمینیوتیک جنین می شود و از آن نمونه گرفته می شود.
بهتر است مادر قبل از انجام آمینوسنتز درباره مزایا و خطرات این تست با پزشک خود صحبت کند.
وی بیان می کند: از این هفته ممکن است بر اثر هورمون استروژن لکه هایی روی پوست مادر ایجاد شود.
اگر در این مدت گرفتگی عضلات برای مادر رخ دهد، به دلیل کاهش سرعت حرکت خون در بدن است لذا خوردن پتاسیم و کلسیم مانند شیر و موز توصیه می شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

گروه سلامت- با توجه به شروع فصل سرما و شیوع آنفلوآنزا در این شماره به علایم و درمان این بیماری پرداخته ایم.یکی از پزشکان درباره این بیماری می گوید: آنفلوآنزا یا گریپ (Infloenza) یک بیماری ویروسی واگیردار است که از طریق ویروسی از خانواده «اورتومیکسو وریریده» ایجاد می شود. این ویروس ها در پرندگان و پستانداران اثر می گذارد و سه گونه A,B,C دارد.
علایم
دکتر «ملیحه رضایی» بیان کرد: این بیماری عفونت حاد دستگاه تنفسی است که علایم آن هم به صورت حاد شروع می شود. علایم به صورت بروز سردرد ناگهانی حاد، درد عضلانی، تب شدید، ضعف و بی حالی شدید، کمردرد و سرفه است. در کودکان این علایم بیشتر و شدیدتر است.
دوره بیماری به صورت معمول سه یا چهار روز است ولی در اکثر مواقع عفونت های میکروبی هم به سیر بیماری اضافه می شود و دوره بیماری را طولانی تر می کند.عفونت های میکروبی شامل درگیری عفونت گوش، عفونت ریوی و عفونت سینوس هاست.
وی تاکید می کند: آنفلوآنزا به خودی خود بیماری خطرناکی نیست ولی در گروهی از افراد شامل کودکان، بیماران قلبی، بیماران کلیوی، مبتلایان به دیابت، آسم، زنان باردار، افراد مسن و کسانی که به هر دلیل ضعف سیستم ایمنی دارند، بیماری شدیدتر است. لذا لازم است این افراد حتماً واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند.
زمان تزریق واکسن و راه های انتقال
وی بیان کرد: بهترین زمان برای تزریق واکسن اواخر شهریور، مهر و آبان است.
وی توضیح می دهد: انتقال بیماری از راه قطرات تنفسی ناشی از عطسه و سرفه است. دستان آلوده به ویروس بیماری هم جزو مهم ترین راه های انتقال است. شست وشوی مرتب دست ها و جلوگیری از پخش شدن ذرات تنفسی راه مقابله با بیماری است.
درمان
این پزشک درباره راه های درمان آنفلوآنزا نیز گفت: بیماری های ویروسی درمان خاصی ندارد. بهترین روش درمان استراحت در منزل و نوشیدن مایعات به خصوص مایعات گرم است. مایعات فراوان به دفع ویروس از بدن کمک می کند. در مواردی که عفونت های میکروبی دیگر هم اضافه شده باشد، درمان آنتی بیوتیکی هم لازم است. بعضی از بیماران به دلیل ضعف شدید ناشی از بیماری، احتیاج به بستری شدن در بیمارستان پیدا می کنند. وی بیان کرد: عفونت ریوی می تواند تشدید کننده این بیماری باشد و در افراد مسن و مبتلایان به نارسایی تنفسی، آنفلوآنزا حتی می تواند به مرگ منجر شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

«علیرضا آذری» کارشناس طب سنتی در این شماره به چند راهکار ساده و اورژانسی برای درمان درد دندان اشاره کرده است:
1- یک عدد سیر خام را پوست کنید و داخل گوش تان قرار بدهید، دندان هر سمت از صورتتان درد می کند، سیر را درون همان گوشتان بگذارید.
2- اگر میخک در خانه دارید آن را بکوبید و روی دندانتان قرار دهید.
3- اگر گل زوفا در منزل دارید، مقداری از آن را بجوشانید و سپس این جوشانده را در دهانتان مزه مزه کنید و بعد بیرون بریزید.
4- اگر هسته زرد آلو دارید می توانید با نمک آن را بکوبید و بعد به آن سرکه بیفزایید و روی دندانتان قرار دهید.
5 - یک راه ساده دیگر هم این است که سرکه و نمک را با هم مخلوط کنید و در دهان نگه دارید.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

«هاری» بیماری ویروسی دستگاه عصبی مرکزی است که مرگ صد درصدی فرد مبتلا را در پی دارد. بنابراین لازم است این بیماری قابل پیشگیری را بسیار جدی گرفت. کارشناس بیماری های زئونوز دانشگاه علوم پزشکی زاهدان درباره بیماری «هاری» گفت: «هاری» بیماری ویروسی دستگاه عصبی مرکزی است که به مرگ فرد مبتلا منجر می شود، این درحالی است که تمام موارد بروز این بیماری قابل پیشگیری است.
«علی نقی زاده » ادامه داد: درباره این بیماری به دلیل احتمال بروز همه گیری در دام ها و کشندگی صددرصدی آن، نگرانی زیادی وجود دارد؛ براساس گزارش های سازمان جهانی بهداشت (WHO) سالانه حدود ده میلیون نفر بر اثر حیوان گزیدگی تحت درمان پیشگیری ازهاری قرار می گیرند.
وی گفت: آلودگی مربوط به بیماری «هاری»تقریبا درهمه استان های کشور وجود دارد. براساس آمار، طی سال های گذشته استان های گلستان، گیلان، کرمان، فارس وخراسان رضوی به ترتیب بیشترین موارد آلودگی به هاری را داشته اند. در ضمن، شهرستان های زاهدان، میرجاوه، خاش و چابهار بیشترین موارد حیوان گزیدگی در سطح استان را داشته اند.
نقی زاده افزود: با توجه به اینکه حدود 60 درصد از موارد حیوان گزیدگی در سال گذشته در گروه سنی 5تا 29 سال، به ویژه در بین نوجوانان و دانش آموزان رخ داده است، توجه خاص به این گروه برای افزایش سطح آگاهی آنان در خصوص بیماری هاری و نزدیک نشدن به محل تجمع سگ های ولگرد و به کار بردن نکات حفاظتی در زمان برخورد با سگ های ولگرد اهمیت زیادی دارد. لازم است همه افراد از بیماری «هاری» آگاهی واطلاع کافی داشته باشند تا بدانند در صورت گزش به وسیله حیوان مشکوک به هاری، چه اقداماتی باید انجام شود.
وی بیان می کند: منشاء اصلی بیماری «هاری» در وحوش است که یا خود مستقیماً به آن مبتلا می شوند و یا با گزش حیوانات اهلی، بیماری را به آنها منتقل می کنند. در صورت انتقال ویروس هاری به انسان و انجام نشدن درمان لازم به دنبال ظهور علایم بیماری، فرد مبتلا صددرصد محکوم به مرگ است. اهمیت توجه به این بیماری در آن است که بلافاصله پس از هرگونه حیوان گزیدگی یا خراش توسط حیوانات پستاندار، باید برای درمان ضدهاری اقدام شود. نقی زاده ادامه داد: مهم ترین اقدام در درمان پیشگیری از هاری پس ازگزش به وسیله هر نوع حیوان پستانداری، شست وشوی عمیق زخم حتی المقدور در ساعت اولیه پس از گاز گرفتن با آب تمیز و صابون حداقل به مدت 15 دقیقه و قرار دادن محل زخم در معرض جریان آب و سپس خارج کردن کف صابون از لا به لای زخم با استفاده از شیلنگ آب یا پیستوله آب پاش و قطع کامل قسمت های له شده و ضدعفونی کردن زخم با محلول بتادین با الکل اتیلیک 40 تا 70 درجه یا دیگر مواد ویروس کش (نظیر آب اکسیژنه) و در نهایت خودداری از بخیه زدن یا پانسمان زخم و باز نگهداشتن آن است.
بروز علایم بیماری از زمان گزش، 15 روزتا 3 ماه به طول می انجامد. همچنین گاهی براساس محل گزش،نوع ویروس،شدت جراحت و سن فرد گزیده شده، این مدت طولانی تر نیزمی شود. پس از طی این دوره، علایم بیماری ظاهر می شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

گروه سلامت- متاسفانه برخی از پزشکان یا برخی از داروسازان در داروخانه ها، درباره نحوه مصرف صحیح دارو، تداخلات آن و مواردی که سبب جذب بهتر دارو می شود به بیماران توضیح کاملی نمی دهند. گاهی اطلاع نداشتن از طریقه و زمان مصرف دارو سبب می شود که به دلیل تداخلات دارویی یا موارد دیگر، علاوه بر تاثیر نکردن دارو، بیمار دچار عارضه دیگری شود. در دو شماره گذشته ، برخی از تداخلات دارویی و زمان مناسب مصرف مکمل ها چاپ شد؛ از آنجا که ارتقای آگاهی مردم مهم ترین اولویت صفحه سلامت این روزنامه است، گفت وگویی با دکتر معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان درباره تداخل غذا و دارو انجام دادیم.
دکتر «مبارکی» به خبرنگار ما می گوید: غذا، در اثر بخشیِ داروها موثر است و دارو نیز باعث تغییر در سوخت و ساز غذا می شود.
داروها برای درمان و ارتقای سلامت بیماران است و در صورتی که صحیح مصرف شود موثر خواهد بود.
وی تاکید می کند: نحوه تغذیه و زندگی کردن، بسیاری از اوقات باعث تغییر اثر دارو در بدن می شود بنابراین بسیاری از آشامیدنی ها، کافئین و سیگار ممکن است با داروها تداخل داشته باشد که این تداخلات به صورت کاهش اثر دارو یا ایجاد عوارض جانبی نمایان شود.
فاکتورهای شخصی مثل سن، وزن، جنس و مقدار مصرف در بروز تداخلات نقش دارد.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در ادامه توصیه هایی به شهروندان ارائه کرد.
1- مصرف داروهای ضد فشار خون به همراه ترکیبات شیرین مانند: موز، شکلات، پنیر، انجیر و موادی از قبیل جگر، ماهی و مخمر مالت ممکن است به علت آمین های مؤثر بر افزایش فشار، سبب کاهش اثر داروی کاهش دهنده فشار خون و متناوب با آن افزایش فشار خون شود. (البته مصرف یک بار در روز این ترکیبات مشکلی را ایجاد نمی کند.)
2 - مصرف همزمان شیر و غذا های قلیایی موجب از بین رفتن لایهEC و بی اثر شدن دارو می شود.
3- استامینوفن: با کربوهیدرات ها(بیسکویت، خرما، مربا)ایجاد کمپلکس می کند که ممکن است میزان جذب
به تاخیر بیفتد. این دارو اگر همراه کافئین مصرف شود، اثرش بیشتر می شود.
4- مصرف همزمان غذاهای سرشار از پروتئین و کالری اثر دارو را افزایش می دهد.
5- مصرف همزمان کلسیم با فیبرهای غلات، سبوس، حبوبات، ریواس و اسفناج ، میزان جذب کلسیم را کاهش می دهد.
6- مصرف همزمان «گلی کوزید های قلبی» با شیر و لبنیات یا غذاهای حاوی کلسیم ممکن است بی نظمی یا اختلال در انقباض قلب ایجاد کند.
7- مصرف همزمان داروهای تیروئید(لویتروکسین، لیوتیرونین) همراه با مواد غذایی مثل چغندر، کلم، کلم پیچ، سویا و نظایر آن باعث افزایش اثر داروها و موثر بر کم کاری این غده می شود زیرا این گیاهان حاوی ماده ای به نام goitrogens است که باعث بهبود عملکرد غده تیروئید می شود.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.

مهدیه دهشیبی–داد و بیداد راه می اندازد و برای رسیدن به خواسته اش، فریاد می کشد. خانه باشد یا پارک، تنها باشد یا در مهمانی برایش تفاوتی نمی کند، مهم رسیدن به هدفش است.
اگر پای صحبت های والدینش بنشینی، از رفتارهای کودکشان به امان آمده اند و حتی دور بیشتر مهمانی ها را به دلیل رفتار ناشایست او خط قرمز کشیده اند.
چگونگی برخورد با این قبیل کودکان سوال اکثر والدین است.
مشاوره خانواده و کارشناس اداره مشاوره و مددکاری در گفت وگو با خبرنگار ما، به بیان علل لجبازی در کودکان پرداخت و راه حل هایی را در این خصوص به والدین توصیه کرد. «مسلم حسن خانی» علل لجبازی در کودکان را واکنش به برآورده نشدن نیازها عنوان می کند و می گوید: لجبازی در حدود سنین سه تا شش سالگی بروز می کند و از ویژگی های رشدی بچه ها محسوب شود و یک اختلال نیست. توجه کودک در این مرحله فقط به خودش است و به دلیل ظرفیت شناختی محدود قادر نیست خودش را جای دیگران بگذارد.عوامل زیادی در تداوم و تشدید لجبازی کودکان نقش دارد که عمدتاً مربوط به خانواده هاست. کودکان این لجبازی را به صورت خشم، جیغ زدن و گریه کردن نشان می دهند. عدم توجه کافی به کودک، توجه بیش از اندازه به کودک و دخالت در بازی ها و کارهایش، داشتن الگوی نامناسب مثلاً پدر و مادری که زیاد با هم لجبازی می کنند و ... از جمله عواملی است که در لجباز شدن کودک تاثیر بسزایی دارد.
وی می گوید: سرکوب کردن خشم در کودکان می تواند یکی از عوامل لجبازی محسوب شود زیرا نیازی که در انسان سرکوب شود، به صورت واکنش های هیجانی مختلف خود را نشان می دهد. وقتی کودک نمی تواند خشم خود را نسبت به والدینش نشان دهد ، پس لجبازی می کند. وی به والدین توصیه می کند: خوب است در مرحله اول برای مقابله با لجبازی کودکان، آرامش خود را حفظ کنند و با فریاد، سبب تشدید خشم کودک نشوند. بهترین کار در این زمان ارتباط برقرار کردن با کودکان به زبان کودکانه است. زمانی که خواسته های کودک غیرمنطقی و غیرمعقول است، والدین باید با زبان کودکانه با فرزندان خود صحبت کنند.
والدین در هنگام لجبازی کودکان از تهدید، منع کردن و کتک زدن فرزند جداً پرهیز کنند زیرا این رفتارها باعث لجبازی بیشتر او می شود و کودک با این شیوه ها دچار آسیب های روحی می شود و در آینده به فردی لجباز تبدیل می شود.
حسن خانی تصریح می کند: گاهی لازم است والدین با فرزندانشان با حالت امری و دستوری هم صحبت کنند زیرا کودک از اواخر سه سالگی شروع به الگوبرداری و الگوپذیری می کند و باید اقتدار والدین در ذهنش حک شود.
وی علت گریه برخی از کودکان برای رسیدن به خواسته هایشان را روشی برای دریافت پاداش از طرف والدین عنوان می کند و می گوید: والدین باید نسبت به گریه فرزندشان بی تفاوت باشند و به خواسته ها و گریه های کودک در راستای رسیدن به هدفش توجه نکنند زیرا با هر گونه اقدام برای ساکت کردن کودک، او را لجبازتر می کنند.
وی حفظ استقلال کودک در به دست آوردن نیازها و خواسته های معقول و در حد توان والدین، بی توجهی والدین به گریه، لجبازی، خشم، جیغ زدن کودک، تنبیه مثبت مانند حذف برنامه خوشایند یا آنچه را کودک دوست دارد (مثلاً عدم اجازه والدین برای بازی کودک با اسباب بازی هایش یا دیدن برنامه ای که دوست دارد) از جمله راهکارهایی عنوان می کند که والدین می توانند در مقابل کودک لجباز به کار ببرند.
او تاکید می کند که اگر کودکی برای رسیدن به خواسته هایش اقدام به خودزنی کند والدین باید خود را بی توجه نشان دهند و هیچ واکنشی از خود نشان ندهند زیرا واکنش نشان دادن والدین باعث تکرار رفتار ناپسند در فرزند می شود. وی به والدینی که به دلیل بضاعت مالی توان تامین تمام خواسته های کودکشان را ندارند، می گوید: در صورتی که والدین بضاعت مالی مناسب ندارند کودکشان را همراه خود به مراکز خرید یا مکان هایی که منجر به تحریک خواسته های کودک می شود نبرند و سعی کنند خودشان اقدام به خرید اسباب بازی و لباس برای فرزندشان کنند.
وی به والدین توصیه می کند: کودک را به دلیل رفتار خوبش، تشویق کنید. دادن پاداش و امتیاز به هنگام ارائه رفتار مناسب، لجبازی در کودکان را کاهش میدهد. اگر کودک، کاری را تا به حال انجام نمی داد اما حالا یک بار حتی از روی اکراه انجام می دهد او را خیلی تشویق کنید زیرا این نشانه یک پیشرفت واقعی است. به جای مأیوس شدن از دست نیافتن به انتظارات زیاد خود، از پیشرفت های کوچک و تدریجی کودکتان خوشحال باشید.
والدین باید درباره مشکلشان صحبت کنند و هر دو تصمیم به اصلاح اخلاق فرزندشان بگیرند. اگر حرفی می زنند هر دو با هم توافق داشته باشند، طبق تجربه، والدین خیلی زود خسته می شوند و بچه ها این را می دانند. اگر والدین مقاوم نباشند بچه ها به خواسته های آنها احترام نمی گذارند و خود را موظف به انجام وظایف محوله نمی دانند.
این مشاوره خانواده، مجدد تاکید می کند: رشوه و پاداش دادن باعث پرورش لجبازی در فرزند می شود. پس باید والدین به خصوص مادر از دادن هرگونه رشوه و پاداش به کودک خودداری کنند. البتّه تشویق برای کارهای خوب و مثبت کودک با رشوه دادن فرق دارد. تشویق باعث رشد اعمال نیک و حرکت به سوی ترقی و رشوه سبب لجباز تر شدن می شود، اما باید توجه داشت که تشویق و پاداش، باید به اندازه و درخور کار کودک باشد.
وی بیان کرد: با کمی خلاقیت و ابتکار می توان بدون نگرانی و عصبانیت راه حل های مناسبی را برای بر خورد با کودکان در زمینه های رفتاری مختلف پیدا کنیم و به رفع مشکل بپردازیم و با این روش های تربیتی به کودکانمان بیشتر نزدیک شویم و با اصول و تدابیر تربیتی مناسبی که به کار می بریم بزرگسالی خوبی را برای آنان رقم بزنیم.

ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.


ضمن تشکر از بیان دیدگاه خود به اطلاع شما رسانده می شود که دیدگاه شما پس از تایید نویسنده این مطلب منتشر خواهد شد.
دیدگاه ها ویرایش نمی شوند.
از ایمیل شما فقط جهت تشخیص هویت استفاده خواهد شد.
دیدگاه های تبلیغاتی ، اسپم و مغایر عرف تایید نمی شوند.