هفته گذشته سه نفر بر اثر برق گرفتگی در استان جان خود را از دست دادند که هر سه در خانه خود دچار برق گرفتگی شده بودند. به گفته مدیرکل پزشکی قانونی یکی از این افراد در ایرانشهر جان خود را از دست داد و در حادثه دیگر هم یک مادر و فرزند 10 ساله اش در زاهدان دچار برق گرفتگی شدند و جان باختند. به گفته دکتر «رضا عبدی» این حادثه بر اثر وقوع برق گرفتگی با ماشین لباس شویی در خیابان شهید فاضلی زاهدان، رخ داد که طی آن مادر و فرزندش جان خود را از دست دادند؛ البته مادر باردار بود و جنین او نیز از دست رفت.
فیوزهای محافظ جان، موثر در کاهش برق گرفتگی
یکی از برق کاران در این باره به خبرنگار ما می گوید: ایمنی در خانه ها حرف اول را می زند و با توجه به این که بسیاری از وسایل خانه با نیروی برق قابل استفاده است باید در استفاده از آن جوانب ایمنی را رعایت کرد. دقت در انجام برق کشی ساختمان هم بسیار مهم است. استفاده از سیم های استاندارد و متناسب با میزان جریان برق نیز تاثیر ویژه ای
در ایمنی ساختمان دارد. وی ادامه می دهد: استفاده از فیوزهای محافظ جان در هنگام برق کشی ساختمان هزینه چندانی ندارد، اما می تواند اعضای یک خانواده را از خطر برق گرفتگی احتمالی نجات دهد. توجه به برخی از نکات در هنگام برق کشی ساختمان می تواند فضای ایمنی را برای زندگی یک خانواده فراهم کند.
مرگ فرزند به دلیل اتصال برق
یکی از هم استانی ها که فرزندش را بر اثر برق گرفتگی از دست داده است، به خبرنگار ما می گوید: دختر سه ساله ام در حالی که مشغول بازی با دیگر کودکان در حیاط بود به دلیل اتصال سیم پمپ آب دچار برق گرفتگی شد و به کما رفت و پس از 15 روز فوت کرد. وی بیان می کند: دخترم را از دست دادم، اما ممکن بود این حادثه خسارات بیشتری داشته باشد. زیرا چند کودک با هم مشغول بازی در حیاط خانه بودند و ممکن بود همزمان تعدادی از آن ها در کنار هم دچار برق گرفتگی شوند. اگر متوجه وجود سیم بدون حفاظ در آن منطقه می شدم، حتما اقدام می کردم تا این گونه داغدار از دست دادن فرزندم نباشم.
سیم کشی ها استاندارد باشد
کارشناس رسمی حوادث دادگستری استان در این باره به خبرنگار ما می گوید: برق گرفتگی یکی از حوادثی است که در بسیاری از موارد به فوت منجر می شود و در استان ما هم تعداد زیادی بر اثر این حادثه جان خود را از دست
می دهند. این حادثه ممکن است به دلیل فرسودگی شبکه های برق رخ دهد.
«محمد ذاکر شیخ زاده» می افزاید: به تازگی چند حادثه برق گرفتگی در استان رخ داد که اغلب قربانیان در خانه دچار حادثه شدند و جان خود را از دست دادند. طبق قانون و آیین نامه ها باید شبکه ارت یا اتصال به زمین در خانه ها یا کارگاه ها وجود داشته باشد تا حوادث برق گرفتگی خانگی کاهش یابد. وی اظهار می کند: سیم کشی نامناسب، تماس با اجزای الکتریکی، عایق نامناسب تجهیزات و تاسیسات، استفاده نکردن از اتصال به زمین یا ارت و به کارگیری تجهیزات و ابزار الکتریکی ناایمن، استفاده نکردن از وسایل ایمنی و حفاظت فردی، توجه نکردن افراد و کارگران به نکات ایمنی و به کار نگرفتن آموزش های ارائه شده هنگام کار هم از دیگر دلایل برق گرفتگی است.
وی بیان می کند: برای کاهش خطرات برق گرفتگی باید سیم کشی وسایل برقی بر اساس استانداردها انجام شود که در بسیاری از موارد مردم برای کاهش هزینه های خود از وسایل ارزان قیمت استفاده می کنند و بدون رعایت کردن استانداردهای ایمنی فقط به کاهش هزینه ها
می اندیشند.وی خاطرنشان می کند: ایجاد چاه ارت یا اتصال به زمین در کاهش تلفات ناشی از برق گرفتگی اهمیت زیادی دارد. فیوزهای محافظ جان نیز سیستم های جدیدی است که اتصالی برق را شناسایی و برق را قطع و از حادثه جلوگیری می کند. این سیستم ها می تواند به محض بروز اتصالی با قطع کردن برق از برق گرفتگی فرد جلوگیری کند که نقش زیادی در کاهش تلفات ناشی از برق گرفتگی های خانگی و کارگاهی دارد. وی خاطرنشان می کند: استفاده از چاه ارت در خانه ها هم به کاهش حوادث برق گرفتگی منجر می شود که در این زمینه به نظارت مهندسان ناظر نیاز است و باید به ساختمان های فاقد آن مجوز ندهند تا حوادث داخل منزل کاهش یابد.