نقد و بررسی برپایی جشنواره فیلم فجر در استان
تعداد بازدید : 7
سینما را در سبد فرهنگی مردم قرار دهیم
ضمیری - جشنواره فیلم فجر بزرگ ترین رویداد سینمایی کشور همزمان با آغاز ایام ا... دهه مبارک فجر کلید می خورد و در این رویداد مهم سینمایی کارگردانان، بازیگران و فیلم سازان کشورمان رقابت می کنند.
امسال جشنواره فیلم فجر زاهدان که چهارمین دوره خود را پشت سر گذاشت از 19 بهمن ماه آغاز شد و به مدت 6 روز ادامه داشت و سیل مشتاقان و سینما دوستان بسیاری را با خود همراه کرد.
جشنواره امسال حال و هوای متفاوتی داشت و با برگزاری در تالار فردوسی دانشگاه سیستان و بلوچستان جمعیت هنردوست بسیاری را با خود همراه کرد.جشنواره فیلم فجر زاهدان مانند هر جشنواره دیگری نقاط قوت و ضعفی داشت که در ادامه گزارش از زبان رئیس انجمن سینمای جوان و فیلم ساز و کارگردان زاهدانی بررسی می شود. برگزاری چنین جشنواره ای برای 6 روز متوالی فرهنگ سینما و سینما رفتن را مجدد در میان مردم زاهدان بیدار کرد.
هنر دوستانی که امید می رود با پایان یافتن جشنواره، سینما را فراموش نکنند و سینمای اشراق را که مدت هاست فیلم های آن با 10 تماشاگر اکران می شود با حضور خود رونق بخشند.
«اسحاق عرب»، رئیس انجمن سینمای جوانان زاهدان، برپایی جشنواره را مزیتی بزرگ برمی شمارد و می گوید: خوشبختانه امسال با هماهنگی انجام شده با انجمن تهیه کنندگان تهران برای پخش و اکران فیلم های درخواست شده به توافق مطلوبی رسیدیم.
وی اظهار می کند: تقریباً با نیمی از فیلم های درخواستی ما برای پخش در جشنواره استانی موافقت شد و جشنواره با اکران روزانه 6 فیلم و 4 سئانس آغاز به کار کرد.
وی معتقد است: اگرچه سطح فیلم های امسال جشنواره در قیاس با دوره پیشین فیلم فجر که در زاهدان برگزار شد پایین تر است، خوشبختانه استقبال مردم استان از جشنواره و فیلم های آن مطلوب بود.
وی ادامه می دهد: مشکلی که امسال وجود داشت این بود که برای برپایی جشنواره دیر اقدام شد و همین موضوع باعث شد که تنها چند روز برای برپایی جشنواره و اکران فیلم ها فرصت باشد و کار را برای اعضای انجمن سینمای جوان سخت و دشوار کرد.
رئیس انجمن سینمای جوانان زاهدان تصریح می کند: انجمن سینمای جوان ستاد اجرایی جشنواره بود و سامان دهی و هماهنگی برای پخش فیلم ها و فروش بلیت را برعهده داشت.
عرب بیان می کند: خوشبختانه موضوعی که باعث نجات ما از فشردگی کار شد، تجربه برپایی سه دوره پیشین جشنواره فیلم فجر در زاهدان بود.
نبود سالن سینمایی مناسب
این فیلم ساز تصریح می کند: اصلی ترین مشکل تأمین بودجه برپایی جشنواره از سوی استانداری و در نظر گرفتن سالن سینمایی مناسب برای برپایی جشنواره بود.
عرب ادامه می دهد: هماهنگی برای جشنواره فیلم فجر حداقل از چند ماه قبل باید انجام شود تا هم تجهیز سالن صورت گرفته و هم فروش بلیت به موقع انجام شود.
وی عنوان می کند: خوشبختانه در سه روز آخر جشنواره فروش بسیار خوب بود و برای اکران فیلم بادیگارد سالن 900 نفره فردوسی صندلی کم آورد و بلیت زیادی فروخته شد.
وی می افزاید: این موضوع نشان می دهد که شهر زاهدان سالن سینمایی با ظرفیت بالا ومجهز نیاز دارد و احداث سالن سینمایی مجهز و بزرگ ضروری و لازم است و حالا که بخش خصوصی تمایل به ورود به این عرصه ندارد استانداری، شهرداری، فرمانداری، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و ... می توانند وارد عمل شوند.
وی تأکید می کند: برای راه اندازی سالن سینمایی مجهز با ظرفیت بالا و استاندارد تعامل بین بخشی نیاز است،برپایی جشنواره، حرکتی بزرگ و مؤثر بوده و لازم است از چند ماه قبل دستگاه ها ونهادهای دولتی همکاری مطلوبی با فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن سینمای جوان زاهدان داشته باشند.
این فیلم ساز تصریح می کند: ما اگر خودمان سینما داشتیم این مشکلات مطرح نبود اما چون سالن سینمایی مجهزی نداریم، زیرمجموعه ادارات دیگر می رویم تا بتوانیم جشنواره را برگزار کنیم و نیاز است ادارات نیز در واگذاری سالن ها خود برای عمومیت بخشیدن و استفاده مردم همکاری داشته باشند.
بسته های حمایتی
رئیس انجمن سینمای جوانان زاهدان با اشاره به تغییر نگاه مردم استان نسبت به سینما می گوید: نگاه اداره کل برای فیلم های جشنواره فجر نگاه درآمدی نبود و بخش قابل توجهی از بلیت های فیلم ها به صورت ویژه و حمایتی از سوی دستگاه های دولتی و ادارات از محل بودجه فرهنگی عرضه شد واین نشان داد که مردم سینما دوست هستند اما در سبد خرید کالای فرهنگی آن ها سینما جایگاهی ندارد.
عرب معتقد است: برای حل این مشکل دستگاه های دولتی و نهادها می توانند حمایت های کوتاه مدت در تهیه و عرضه بلیت در نظر گیرند تا در دراز مدت مردم به سینما رفتن و تماشای فیلم عادت کنند.
وی اظهار می کند: در یک سالن با امکانات رفاهی مناسب و استاندارد ذائقه مردم برای تماشای فیلم بالا خواهدرفت، سالنی که تجهیز شده باشد نمایش فیلم در آن با کیفیت و حد مطلوب خواهد بود.
وی ادامه می دهد: دستگاه های دولتی می توانند اعتبارات فرهنگی خود را صرف تهیه و تجهیز یک سالن مجهز سینمایی کنند.
«ما با ایجاد یک سالن مصوب و با استاندارد بالا ذائقه مردم را با یک سینمای تخصصی آشناتر خواهیم کرد و طبیعتاً سالنی که مجهز است و فیلم با کیفیت پخش می کند مخاطب زیادی هم خواهد داشت.»
استعدادهای ناشناخته
این فیلم ساز درخصوص ظرفیت بالای هنری استان و جای خالی هنرمندان بومی در عرصه های ملی این طور می گوید: سهم استان ما نسبت به استان های دیگر در عرصه بازیگری کم است و اگر چه بازیگران بومی تلاش خود را به کار بسته اند تا جایگاه قابل قبولی در سطح ملی داشته باشند اما واقعیت این است که سینما یک صنعت است و استان ما در عرصه سینمای بلند چه در حوزه کارگردانی و فیلم سازی و چه در حوزه بازیگری جایگاهی ندارد.
عرب ادامه می دهد: در هر زمینه صنعت سینما باید آموزش لازم کسب شده باشد، ما ظرفیت این بخش را داریم اگر انجمن سینمای جوانان زاهدان را به عنوان جایگاهی که آموزش لازم را ارائه دهد تجهیز کنیم، کارگاه برگزار کنیم و استعداد پیدا کنیم جایگاه استان ارتقا می یابد.
وی تصریح می کند:حتی اگر برای آموزش هنرمندان را به پایتخت و دیگر شهرها بفرستیم، استعددهای ما کشف و شناسایی خواهد شد. ما استعدادهای زیادی در رشته های بازیگری، گریم، فیلم نامه نویسی و کارگردانی داریم که می توانیم از آن ها استفاده کنیم به شرطی که آن ها را آموزش دهیم.
وی اضافه می کند: انجمن سینمای جوان فضای آموزشی لازم را در این بخش دارد و با تجهیز، برنامه ریزی و حمایت مالی استانداری و دیگر دستگاه ها می تواند در جهت تربیت نیروی انسانی و کشف استعدادهای جدید گام های مهمی بردارد تا اگر زمانی نامی از سیستان و بلوچستان برده شود به واسطه فیلم سازان، بازیگران و کارگردانان مطرح آن باشد.