گفتگو با اسحق عرب فیلمساز، کارگردان، تدوینگر و مدرس سینما و تلویزیون
تعداد بازدید : 10
از «عروج» تا «بی بی نوروز»
ضمیری - از سال 1368 اولین آموزش های فیلمسازی را در سن 18 سالگی در حالی که فقط 4 سال از شروع فعالیت انجمن سینمای جوان زاهدان گذشته بود، آغاز کرد.
خودش می گوید درست یک سال بعد از آموزش در انجمن سینمای جوان زاهدان متوجه می شود که به انیمیشن علاقمند است و با اینکه در آن سالها نه اینترنت هست و نه منابع قابل دسترسی وجود دارد از طریق مطالعه کتاب های متعدد دانش خود را نسبت به ساخت انیمیشن ارتقاء می بخشد.
«اسحق عرب» فیلمساز ، مدرس هنری و رئیس انجمن سینمای جوان زاهدان است که تدوین و صداگذاری بیش از 340 برنامه تلویزیونی، فیلم کوتاه، فیلم مستند، سریال تلویزیونی، نماهنگ ، تیزر تلویزیونی، کارگردانی بیش از 230 قسمت برنامه تلویزیونی و تهیه کنندگی و کارگردانی بیش از 20 فیلم مستند را در کارنامه هنری خود دارد. وی در گفت و گو با خبرنگار ما از مشکلاتی که در طول سالها فعالیتش در زمینه تهیه و تولید فیلم های انیمیشن، داستانی و مستند داشته برایمان می گوید.
وی اظهار می کند: از سال 1372 اولین فیلم به نسبت جدی انیمیشن را ساختم که اگر چه کوتاه و چند دقیقه ای بود اما برای کشف ایده و ساخت آن یک سال زمان صرف کردم و ماحصل آن «کلید»ی شد که توانست در جشنواره فیلم کوتاه تهران در سال 1372 جایزه بهترین انیمیشن کشور را از آن خود کند.
وی ادامه می دهد: کلید جایزه هیئت داوران جشنواره را به اتفاق آرا از آن خود کرد و زمینه ای شد برای ساخت تولیدات انیمیشین بیشتر و کلید سبب شد «عروج» یک سال بعد رقم بخورد و جوایز جشنواره های منطقه ای را از آن خود کرد.
تولیدات 8 میلی متری
عضو پیوسته انجمن مستندسازان سینمای ایران عنوان می کند: انیمیشن های تولیدی من با انیمیشن شکار به اوج خود رسید تا حدی که این انیمیشن مورد توجه ستاد مرکزی قرار گرفت و به یاد دارم در سال 74 این انیمیشن برای بیشتر فستیوال ها و جشنواره های بین المللی ارسال شد.
عرب بیان می کند: از آنجا که از لحاظ سخت افزاری محدودیت هایی وجود داشت و ساخت فیلم های 8 میلیمتری منسوخ شده و از طرف دیگر تولیدات 16 میلیمتری برای من که در زاهدان بودم تجهیزات می خواست مجبور بودم با ویدئو کار کنم ، این شد که در آن زمان به تولید فیلم موزیکال گرایش پیدا کردم.
وی ادامه می دهد: در همان زمان فیلم موزیکالی با عنوان به پاکی آب در قالب ویدئو کلیپ ساختم اما تا آن زمان حضور این نوع ساخته ها در جشنواره ها جایگاهی نداشت و ساخت نماهنگ و تولید آن باب نشده بود.
«زمانی که مجموعه ای به نام پابرهنگان را تولید کردم آنجا بود که فهمیدم به ساخت فیلم های داستانی علاقه ای ندارم »
وی می افزاید:همزمان با تحصیل در دانشگاه برای کار در تلویزیون فعالیت هایی را آغاز کرده بودم در آن زمان شبکه استانی نبود و تنها در فاصله پخش اذان 20 دقیقه زمان به ما می دادند و من اولین کارهایم را برای تلویزیون در این بخش تولید و تدوین کردم.
وی عنوان می کند: در سال 77 مستندی با عنوان نوروز در سیستان را کلید زدم آنجا بود که به فضای روستا علاقمند شدم.
« از سال77 تا 78 در زاهدان بودم و با تولیدات مستند با شبکه استانی همکاری می کردم. سال 1378 و با مهاجرت به تهران فعالیتم را با شبکه های سراسری آغاز کردم، اولین کارها اعلام برنامه های شبکه یک به صورت گرافیکال بود که برای اولین بار بود این قبیل کارها انجام می شد.
این هنرمند اضافه می کند: کم کم این تولیدات به وله سازی برای برخی تولیدات شبکه ها مبدل شد. وله سازی برنامه طلوع ماه که طی سال های 79 و 80 از شبکه یک پخش می شد، برعهده من و تیم همکاران بود. بعد از آن میان برنامه و وله برنامه ای به نام صحاب قبله باران برای شبکه چهار سیما را عهده د ار شدم.
عرب می گوید:در سال 80 تدوین و تولید میان برنامه ها را به صورت تخصصی در صداوسیما دنبال می کردم تا اینکه در سال 80 تا 81 کارگردانی هنری 206 قسمت از برنامه پرتو را انجام دادم.
شب زیباست. . .
مدیر انجمن سینمای جوانان ایران، دفتر زاهدان تصریح می کند: سال 83 همزمان با راه اندازی شبکه استانی هامون به استان برگشتم و علت این بود که در آن زمان خلأ تولیداتی از این دست در استان مشاهده می شد.
عرب ادامه می دهد: از سال 84 تولید مجموعه مستند 13 قسمتی را آغاز کردم که مورد استقبال نیز قرار گرفت کم کم در این سال ها ساخت و تولیدات نماهنگ را نیز شروع کردم و تجربه ای که از ده سال قبل داشتم به من در تولید نماهنگ کمک کرد.
«فانوس کویر»، برگ سبز، داز، شب زیباست، شکوفه انار و . . . بخشی از تولیدات مستند من در شبکه استانی بود. این هنرمند عنوان می کند: در این سالها کم کم برخی ادارات و مجموعه ها نیز اهمیت ساخت و تولیدات مستند را درک کرده و کارهای سفارشی را که عموماً جنبه آموزشی داشت پیشنهاد می دادند.
عرب می افزاید: از سال 84 به موازات هم برای شبکه استانی تولیداتی را برعهده داشتم و هم به کار تدریس در انجمن سینمای جوان و دانشگاه مشغول بودم.
«با مستند شب زیباست به مستند اجتماعی علاقمند شدم و شیوه مستندسازی را به این جهت تغییر دادم.
در سال 92 به پیشنهاد مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت استان مجموعه ای مستند با عنوان 237 روز از تبعید رهبر معظم انقلاب به ایرانشهر ساختم، این مجموعه با تلاش عوامل و صرف زمان که تنها یک سال آن برای مطالعه کتابخانه ای و میدانی زمان برد، تولید شد.
این فیلمساز اظهار می کند:در سال 93 بود که مسئولیت انجمن سینمای جوان زاهدان که یک سالی بی سرپرست بود را عهده دار شدم و تمام تلاش خود را برای آموزش هنرجویان به کار گرفتم و خوشبختانه مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مسأله آموزش به هنرجویان جدید را مورد توجه قرار داده است و تمام تلاش این است که در برگزاری جشنواره ها مسأله آموزش به هنرجویان استان مورد توجه باشد و به همین دلیل در کنار هر برنامه مناسبتی کارگاه های جنبی آموزشی برگزار می شود.
سیمرغ فجر
عرب عنوان می کند: هم اکنون نیز جشنواره فیلم فجر در زاهدان در حال برگزاری است و با اینکه تعداد محدودی از استان ها اکران فیلم های جشنواره را داشته اند سیستان و بلوچستان نیز از جمله آنهاست و 6 فیلم را به روی پرده می برد.
وی یادآور می شود: برگزاری جشنواره عطشی ایجاد می کند که علاقمندان فیلم به صورت متمرکز فیلم های منتخب را دیده و جدای از این مسئله به فرهنگ سینما رفتن نیز کمک می کنند و این همان ظرفیتی است که از آن باید برای جذب مشتاقان به سینما استفاده کرد.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای سینما دوستان می گوید: کانال تلگرام سینما اشراق اخبار فیلم های بر روی پرده را به مخاطبان اطلاع رسانی می کند و علاقمندان به سینما می توانند از طریق این کانال در جریان اخبار و فیلم های بر پرده قرار گیرند.
همچنین انجمن سینمای جوان زاهدان این آمادگی را دارد که نشست های تخصصی و کارگاهی فیلمسازی و عکاسی را با حضور تمام کسانی که این توانایی را در خود می بینند که بتوانند در حیطه سینما فعالیت داشته باشند برگزار کند و از این ظرفیت ها برای آموزش به هنرجویان جدید استفاده کند.