
بررسی «سیستان و بلوچستان» از وضعیت عطاری های زاهدان
تعداد بازدید : 24
وقتی تخصص در قوطی عطار پیدا نمی شود!

گروه جامعه- وقتی از خیابان بهشتی زاهدان به خیابان سعدی وارد می شویم،وجود مغازه های عطاری و عرضه گیاهان دارویی جلب توجه می کند، مغازه های کوچک و بزرگی که در کنار هم و در یک خیابان محل عرضه فراورده های گیاهی شده است. با عبور از کنار آنها بوی خوش انواع و اقسام گیاهان مشامم را نوازش می کند اما در این استشمام این بوی خوش، مشکلاتی به چشم می خورد چرا که برخی از صاحبان این مغازه ها بدون رعایت نکات بهداشتی گیاهان دارویی موجود را زیر نور آفتاب و بیرون از مغازه نگه داری می کنند و از طرفی با عرضه برخی داروهای شیمیایی و عجیب و غریب، فقط اسم عطاری که در گذشته حکم داروخانه را برای بیماران داشته است یدک می کشند. تعداد عطاری ها که در گذشته شاید چند واحد بیشتر نبود، حالا به شغلی تبدیل شده است و تعداد آن رو به افزایش است به طوری که گاه افرادی بدون تخصص در آن ها فعالیت می کنند و به صرف کسب درآمد بیشتر این چنین مغازه هایی را راه اندازی کرده اند. در این میان اما بساط فعالیت غیرمجاز در بسیاری عطاری ها چنان گرم است و اکثر مشتری ها با ورود به این مغازه ها احساس می کنند مشکل خود را با یک متخصص در میان گذاشته اند(!) وبدون توجه به عوارضی که ممکن است تجویز یک گیاه برای بدن داشته باشد آن را مورد استفاده قرار می دهند. برخی از عطارها هم بدون توجه به جایگاه خود و واهمه ای، عطاری را مرکزی برای فروش انواع و اقسام داروهای شیمیایی و ترکیبی دست ساز کرده اند و با نام داروی گیاهی به مشتریانی که بسیاری از آن ها از مصرف بدون درمان داروهای شیمیایی خسته شده اند عرضه می کنند و جالب تر آن که ممکن است هر یک از عطاری ها تجویزی مختلفی برای یک گیاه داشته باشند.
به اعتقاد بسیاری از افراد داروهای گیاهی زودتر از داروی شیمیایی جواب می دهد و می توان گفت عوارض آن ها خیلی کمتر از داروهای شیمیایی است اما همین داروهای گیاهی که قدیم ترها از گیاهان خشک و کوبیده شده تهیه می شد امروزه در مواردی تلفیقی از داروهای گیاهی و شیمیایی است که به صورت کپسول و معجون در اختیار مشتری گذاشته می شود که گویا برای برخی از عطارها عوارض مصرف این داروهای تقبلی اهمیت چندانی ندارد.
فردی که در عطاری کار می کند باید درباره خصوصیات و فواید گیاهان دارویی و غیردارویی تبحر داشته باشد اما متأسفانه گاهی شاهد هستیم که پشت شیشه عطاری ها نوشته شده به یک فروشنده نیازمندیم!
استفاده از اینترنت
یکی از فروشندگان در عطاری به خبرنگار ما می گوید: از کار عطاری سررشته ای ندارم و در اکثر مواقع که برای تجویز گیاهی دارویی برای مشتری با مشکل مواجه می شوم به اینترنت مراجعه می کنم. «حسن» می افزاید: گاهی برای مشتریانی که می خواهند برای بیماری و مشکل شان زودتر نتیجه بگیرند داروهای ترکیبی تهیه می کنم و این کار نیز براساس آموخته های اینترنتی است.
وی خاطرنشان می کند: مشتری ثابتی ندارم اما بیشتر افراد برای داروهای چاقی و لاغری به عطاری ها مراجعه می کنند که پودر و شربت در اختیار آن ها قرار می دهیم اکثر آنها مثل قبل حاضر به خرید گیاهان خشک نیستند و به جای آن عرقیات، کپسول و معجون را ترجیح می دهند.
یکی دیگر از عطاران می گوید: با توجه به این که مردم برای درمان بیماری خود بیش از گذشته به درمان طب سنتی روی آورده اند مصرف گیاهان دارویی و شیمیایی همزمان شده است.
«خسروی» می افزاید: استفاده از گیاهان دارویی درمان قطعی برای یک بیماری نیست و بهتر است ازگیاهان دارویی در کنار داروهای شیمیایی زیر نظر پزشک سنتی استفاده شود و مردم از استفاده خودسرانه آن پرهیز کنند چرا که ممکن است مصرف خودسرانه دارو به جای درمان سلامت آن ها را تهدید کند.
پلمب 18 عطاری
دبیر اجرایی اتحادیه خوار بار فروش ها به خبرنگار ما می گوید: این اتحادیه فقط برای جواز کسب بر کار عطاری ها نظارت دارد و بازرسی های کلی به تخلفات دارویی آنها از سوی بهداشت انجام می شود.
«غلامی» با بیان این که کسانی که عطاری دارند به صورت کارشناسی باید دوره تخصصی گیاهان دارویی را بگذرانند اعلام می کند: در دیگر شهرستان های کشور افرادی که تصمیم به اداره عطاری دارند باید کلاس های آموزشی را سپری کنند اما متاسفانه در زاهدان این چنین کلاس هایی برگزار نمی شود و هر کس بخواهد می تواند عطاری باز کند.
وی می افزاید: بیش از 130 عطاری در شهر زاهدان فعال است که همه آن ها دارای مجوز هستند و حداقل در سال دو بار اتحادیه بر کار آن ها نظارت می کند.
وی با اشاره به این که اتحادیه خوار بار فروشان به عطاری ها مجوز فروش داروهای ترکیبی چاقی و لاغری را نمی دهد تصریح می کند: اتحادیه، تنها مجوز گیاهی را به عطاری ها می دهد اما اکثر عطاری ها به صورت غیر مجاز در حال فروش این نوع داروها هستند.
وی ادامه می دهد: در دو ماه گذشته از سوی اماکن و بهداشت حدود 18 عطاری که داروهای لاغری و ترک اعتیاد را عرضه می کرد پلمب شد.